Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ ,ΠΑΙΔΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2017



ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
                
H TΕΣΣΔΕ προκηρύσσει την Προκριματική Φάση των
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ  ΑΤΟΜΙΚΩΝ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ  ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2017
 (8, 10, 12, 14, 16 και 18 ΕΤΩΝ)

Oι αγώνες θα διεξαχθούν από τον  Αθλητικό Σύλλογο “ Πύρρο ” Άρτας , στις 29 και 30 Απριλίου 2017  , στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας (Περιφερειακή Οδός , έναντι Δημαρχείου Άρτας ).

1.Συμμετοχές
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν  αθλητές-αθλήτριες με δελτίο αθλητή σε  σωματείο που ανήκει στην ΤΕΣΣΔΕ. Οι αγώνες δίνουν πρόκριση στους τελικούς αγώνες οι οποίοι  θα διεξαχθούν από 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2017 στο Ρίο Αχαΐας (βλ. σχετική προκήρυξη ΕΣΟ).
Οι σκακιστές και σκακίστριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Ένωσης ή της Τοπικής Επιτροπής στην οποία ανήκει το σωματείο τους. Ειδικά για τις παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν τα εξής (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 21.10.2006):
Σκακιστές και σκακίστριες που έχουν μεταγραφεί με «υποσχετική» θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά των Ενώσεων-ΤΕ που ανήκει το σωματείο από το οποίο προέρχονται και στο οποίο θα επιστρέψουν με τη λήξη της υποσχετικής και τα αποτελέσματά τους θα προσμετρούνται στη βαθμολογία της.
Σκακιστές και σκακίστριες που μεταγράφηκαν με «ελεύθερη» μεταγραφή θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που ανήκει το νέο τους σωματείο
Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η περίπτωση αθλητών που μετακομίζουν μόνιμα σε άλλη περιοχή ενώ συνεχίζουν να αγωνίζονται στο παλιό τους σωματείο. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν μετά από έγγραφο αίτημά τους να αγωνισθούν στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που κατοικούν .
Διευκρινίζεται ότι αθλητής που αγωνίστηκε στα προκριματικά πρωταθλήματα μίας Ένωσης/Τοπ. Επιτροπής δεν μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του ίδιου πρωταθλήματος κάποιας  άλλης περιοχής. Επίσης αθλητής που μεταγράφηκε σε Ένωση/Τ. Επιτροπή που έχει ήδη διεξαγάγει τα προκριματικά της μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά πρωταθλήματα της Ένωσης/ Τ. Επιτροπής που ανήκει το παλιό  του σωματείο.
Για τη συμμετοχή απαιτείται έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ. Οι κατηγορίες σύμφωνα με τα όρια ηλικίας  (ημερομηνίες γέννησης) έχουν ως εξής:

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ



Κατηγ.
Ημερομηνία γέννησης
20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ (Κ18)
Κ/18
Από 1/1/1999 και μετά
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ


35ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ16)
Κ/16
Από 1/1/2001 και μετά
20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ14)
Κ/14
Από 1/1/2003 και μετά
26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ12)
Κ/12
Από 1/1/2005 και μετά
20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ10)
Κ/10
Από 1/1/2007 και μετά
14ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ08)
Κ/08
Από 1/1/2009 και μετά



ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ



Κατηγ.
Ημερομηνία γέννησης
20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ (Κ18)
Κ/18
Από 1/1/1999 και μετά
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ


29ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ16)
Κ/16
Από 1/1/2001 και μετά
20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ14)
Κ/14
Από 1/1/2003 και μετά
26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ12)
Κ/12
Από 1/1/2005 και μετά
20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ10)
Κ/10
Από 1/1/2007 και μετά
14ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ08)
Κ/08
Από 1/1/2009 και μετά

Ελάχιστη προϋπόθεση για τη πραγματοποίηση των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 4 αθλητών και η διεξαγωγή τουλάχιστον 5 γύρων. Εάν δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, τα πρωταθλήματα θα συγχωνεύονται με μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας πρωτάθλημα με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και πάντα με το σκεπτικό της ελαχιστοποίησης της  ηλικιακής ανισότητας .

2.ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

 Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη της ΕΣΟ η ΤΕΣΣΔΕ λαμβάνει 4 θέσεις πρόκρισης
Α/Α
ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
ΠΑΙΔΕΣ
ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ
ΣΥΝΟΛΟ

ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
3
1
4
Κάθε ένωση ή Τοπική Επιτροπή μπορεί να καθορίσει τις θέσεις πρόκρισης ανά προκριματικό πρωτάθλημα σύμφωνα με τις αγωνιστικές της ανάγκες, με μόνο περιορισμό ότι το γυναικείο σκάκι θα πρέπει να απορροφήσει τουλάχιστον το 25% των θέσεων. Διευκρινίζεται ότι στον πίνακα προκρίσεων, ο αναφερόμενος αριθμός κορασίδων,  αφορά την ελάχιστη εκπροσώπηση.
3.ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από τα σωματεία της ΤΕΣΣΔΕ , τα οποία πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής ευθύνης τους  με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος e-mail στον Αθλητικό Σύλλογο “ Πύρρο ” Άρτας ,   στην ηλεκτρονική διεύθυνση  skaki.pyrros.arta@gmail.com  μέχρι  και την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 και ώρα 24:00 .
Στο email των σωματείων θα αναγράφονται :
1)  Το ονοματεπώνυμο (σε Ελληνικούς και Λατινικούς χαρακτήρες ,όπως έχει σταλεί για την εγγραφή του αθλητή-αθλήτριας στο Μητρώο της ΕΣΟ ).
2)  Η κατηγορία στην οποία θα αγωνιστεί ο αθλητής-αθλήτρια .
3)   Το Σωματείο που ανήκει  ο αθλητής - αθλήτρια .
4) Ο Αριθμός Μητρώου ΕΣΟ και ο Αριθμός Μητρώου FIDE (αν υπάρχει), του αθλητή –αθλήτριας .
Τα σωματεία καλό είναι να αποστείλουν ομαδοποιημένα τις συμμετοχές των αθλητών-αθλητριών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και τονίζεται ότι δε θα δοθεί παράταση πέραν τις 26 Απριλίου 2017 και ώρα 24:00 .
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων, για σκακιστή-σκακίστρια που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα ή θα παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του, η ΕΣΟ θα αποκλείσει τη συμμετοχή του-της από τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα της επόμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα θα αποκλειστεί η συμμετοχή τους από τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών (8-10-12-14-16-18 και 20 ετών) του2018 (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 28/3/2015).
Επισημαίνεται επίσης ότι όσοι αποχωρούν αδικαιολόγητα από τα προκριματικά της ένωσης – τ. επιτροπής που αγωνίζονται, χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής, ακόμα και με την καταβολή του προβλεπόμενου παραβόλου, στην τελική φάση.
4.ΣΥΣΤΗΜΑ  ΑΓΩΝΩΝ
 Το σύστημα των τελικών αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών ανά ηλικιακή κατηγορία και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα στο μέτρο του δυνατού, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα αντίστοιχα πρωταθλήματα μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
2
Ματς 4 Παρτίδων
3-4
Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων
5-10
Κυκλικό σύστημα (πουλ)
11-19
Ελβετικό 7 γύρων
≥20
Ελβετικό 9 γύρων



Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική οδηγία της ΚΕΔ,  ο αρχικός κατάλογος κατάταξης των συμμετεχόντων για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά με λατινικούς χαρακτήρες.
5.ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Θα δοθούν κύπελλα στους νικητές( τριες ) κάθε κατηγορίας και μετάλλια στους 3 πρώτους  κάθε κατηγορίας .
6.ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε παίκτη, 60 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας   . Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο παίκτης, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης .
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

7.ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο κ. Παναγιώτης Ρεμπής (τηλέφωνο επικοινωνίας 6977512206 ) και οι διαιτητές των αγώνων θα ορισθούν από την ΤΕΔ Δυτικής Ελλάδας .
8. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων.  Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:
Για ελβετικό σύστημα
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων
β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)
γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)
α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-σκακίστρια με τις περισσότερες νίκες).
γ). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα
δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)
Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”.
9.Αγώνες μπαράζ.
Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή-σκακίστρια.
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-σκακίστρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.
Οι αγώνες μπαράζ πραγματοποιούνται το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων.
Όποιος δεν εμφανισθεί στους αγώνες μπαράζ μηδενίζεται.


10.ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα οριστεί πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων. Το παράβολο ορίζεται στα 50 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή των αγώνων.

11. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ  29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
2 ΑΓΏΝΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
3 ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ
 Το ακριβές  ωρολόγιο πρόγραμμα αγώνων καθώς και  ο καθορισμός των θέσεων πρόκρισης,  θα ανακοινωθεί με συμπληρωματική προκήρυξη.
 Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.
12. ΓΕΝΙΚΑ
- Επιτρέπεται στους θεατές και διοργανωτές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών στα 5 πρώτα λεπτά των αγώνων .
- Επίσης επισημαίνεται ότι οι γονείς  και τα σωματεία είναι σύμφωνοι με τους παραπάνω όρους της διοργάνωσης  και πιστοποιείται με τη συμμετοχή τους στην διοργάνωση αυτή .
- Για την Διαμονή σε ξενοδοχεία καλούνται τα σωματεία να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με την προσεγγιστική εκτίμηση  των  ατόμων που ενδιαφέρονται  άμεσα και η ενημέρωση τους θα γίνει συμπληρωματικά  με αποστολή email. 
- Η μετάβαση στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων , θα γίνει με ευθύνη των συμμετεχόντων
- Πληροφορίες για το χώρο διεξαγωγής και λοιπές ενημερώσεις , στο site του Σκακιστικού Τμήματος :  pyrros-chess.blogspot.gr .             





            ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ                                                         
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ                          ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΕΣΣΔΕ 
   ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
        ¨ΠΥΡΡΟΣ¨ΑΡΤΑΣ





     Ρεμπής Παναγιώτης                                     Νίκος Σκιαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου